För alla Karin Gyllenklev träffar 100 forskare

Karin Gyllenklev träffar 100 forskare

Varför är damm livsfarligt i rymden? Hur ser människogjord spindeltråd ut? Och varför är det bra att ha mycket fett i tuttarna när man blir gammal?

Vetenskapsjournalisten Karin Gyllenklev möter Sveriges 100 häftigaste forskare. Massvis med cool kunskap utlovas! Dessutom blir det sång,
dans, medeltidsluta och utmaningar.

Allteftersom Karin träffar forskare lägger vi upp filmerna på sidan.

Men vem bestämmer egentligen vilka som är häftigast? ALLA! Forskarna som medverkar i serien har nominerats av privatpersoner,
andra forskare och kommunikatörer på högskolor och universitet.

Har du någon favoritforskare som du tycker platsar? Skicka din nominering till karin.gyllenklev@vetenskapsfestivalen.se.

35. Shervin Shahnavaz, Psykolog, Karolinska Institutet

Vissa är så tandläkarrädda att de struntar i att gå till tandläkaren. Karin träffar Shervin Shahnavaz för att prata om vad man kan göra åt tandläkarfobi, provborra i tänder och spela lite pingis.

34. Fredrik von Corswant, Chalmers fordonslabb ReVeRe

Hur känns det att sitta i en bil som styr sig själv? När kommer självkörande bilar vara vardag? Och vad är utmaningarna när man bygger sådana fordon? Karin träffar Fredrik von Corswant för att prata om framtidens bilar.

33. Egor Babaev, Teoretisk fysik, Kungliga Tekniska Högskolan

Hur fungerar en kvantdator? Varför är de konstiga men häftiga? Och vad ska vi ha de till? Karin träffar Egor Babaev för att prata om framtidens datorer.

32. Elisabeth Einarsson, Paleontolog, Lunds universitet

När fanns det dinosaurier i Skåne? Vilka djur levde och åt varandra i haven då? Och hur luktar bajsfossil? Karin träffar Elisabeth Einarsson för att prata om djur som levde för många miljoner år sedan.

31. Erik Wästlund, Psykologi, Karlstads universitet

Det handlar om beslut, müsli och glasögon som filmar exakt hur du riktar blicken när du handlar. Karin träffar Erik Wästlund för att prata om beslutsfattande och för att spela världens läskigaste spel.

30. Henric Bagerius, Historiker, Örebro universitet

I slutet på 1800-talet fick kvinnor inte ha på sig byxor. På modet var korsetter som höll in midjan, superlånga kjolar urringade överdelar. Karin träffar Henric Bagerius för att prata om mode och dräktreformrörelsen.

29. Per Ahlberg, Evolutionsbiolog, Uppsala universitet

För flera miljoner år sedan såg våra förfäder väldigt annorlunda ut, de hade inga käkar utan bara ett runt hål i ansiktet. Karin träffar Per Ahlberg för att prata om utvecklingen av käkar och tänder.

28. Kristina Holmqvist Gattario, Psykologi, Göteborgs universitet

Hur gör man för att börja gilla sin kropp om man har en negativ kroppsuppfattning? Karin träffar Kristina Holmqvist Gattario för att prata om snäva ideal, kroppstankar och för att dansa!

27. Helena Röcklinsberg, Djuretiker, Sveriges Lantbruksuniversitet

Har fiskar personligheter? Hur mycket behöver vi bry oss om insekter? Och vad vi har människor egentligen för ansvar för djuren? Karin träffar Helena Röcklinsberg för att prata om djuretik.

26. Jonas Eklund, Teatervetenskap, Stockholms universitet

Det handlar om svärdslukare och spikar genom näsan när Karin träffar Jonas Eklund. Men framför allt handlar det om vilka publikreaktioner cirkus och freak show väcker.

25. Anna Johnning, Bioinformatiker, Chalmers tekniska högskola

Det finns bakterier som inte dör av antibiotika, de kan till exempel klippa sönder eller pumpa bort medicinen när den kommer. Bra för bakterien – dåligt för oss människor! Karin träffar Anna Johnning som forskar på bakterievärldens värstingar.

24. Per Hall, Epidemiologi, Karolinska Institutet

Karin träffar Per Hall och får reda på varför är det bra att ha fett i tuttarna när man blir gammal och om man kan ta medicin för att slippa få bröstcancer. Dessutom blir det golftävling!

23. Iolanda Leite, Människa-robotinteraktion, Kungliga Tekniska Högskolan

Karin träffar robotforskaren Iolande Leite för att prata om sociala robotar. Hur skapar man en robot som folk vill använda och ha i sin vardag? Vilken är Iolandas favoritrobot? Och hur går det när Karin ska ha en konversation med roboten i studion.

22. Erika Wall, Sociolog, Mittuniversitetet

En hård stentrappa, naturen eller att bli lämnad ensam. Karin träffar riskforskaren Erika Wall för att prata om vilka risker unga ser i sin vardag, och så passar de på att leta risker i rummet de själva befinner sig i.

21. Nils-Krister Persson, Smart textiles, Högskolan i Borås

Kan svamptyg rena vatten? Och går det att göra kläder med inbyggda muskler, som gör en starkare? Karin träffar Nils-Krister Persson för att prata om smarta textil.

20. Sofia Ramström, Medicinska vetenskaper, Örebro universitet

På med labbrocken! Blodet flödar nämligen när Karin träffar Sofia Ramström. Med hjälp av kroppens vakthundar, blodplättarna, så lyckas de skapa en blodpropp i ett provrör. Men hur går det egentligen till?

19. Johan Rönnby, Marinarkeolog, Södertörns högskola

Hur ser flera tusen år gamla körsbär ut? Hur luktar en gammal bit vikingafästning? Och vem vinner mästarnas mästare-utmaningen? Karin träffar marinarkeologen Johan Rönnby för att prata om sjunkna skepp och andra gamla fynd.

18. Renita Sörensdotter, Genusvetenskap, Uppsala universitet

Vi människor har massor av normer, en sorts oskrivna regler. Till exempel att bara kvinnor får ha klänning och att man ska stå på rätt sida av rulltrappan. Karin träffar Renita Sörensdotter för att prata om de normer som får tumme upp och tumme ner.

17. Anders Frank, Militärvetenskap, Försvarshögskolan

Spel har använts länge för att träna folk i krigföring. Karin träffar Anders Frank som forskar på spelandets för- och nackdelar. Dessutom får han utvärdera om det läskiga pommes frites-spelet kan vara en bra militärövning.

16. Beata Jungselius, Tillämpad IT, Göteborgs universitet

När det kommer till sociala medier är inte bara det tekniska man ska lära sig, det finns outtalade regler om hur man beter sig på dem. Tex kan “likes” på selfies vara avgörande för vänskap. Karin träffar Beata Jungselius som forskar om sociala medier för att prata likes, livesändningar och om att ta bort inlägg som inte tillräckligt många gillar.

15. Rudi Zangerl, Idrottsvetenskap, Gymnastik- och idrottshögskolan

Det blir en skakig och bullrig intervju när Karin träffar Rudi Zangerl i en gympasal. Det handlar om parkour och vilka krafter som uppstår när man landar på olika sätt.

14. Klas Nevrin, Improvisation & Jazz, Kungliga Musikhögskolan

Det blir piano, yoga och Sagan om ringen-vibbar när Karin träffar pianisten Klas Nevrin för att prata om improvisationsforskning.

13. Vivi Vajda, Paleontolog, Naturhistoriska Riksmuseet

Det handlar om massdöd, vackra och urgamla ormbunkssporer och så blir det armbrytning när Karin träffar paleontologen Vivi Vajda. Dessutom har Vivi tagit med sig barrträdsfossil som man både får titta på OCH röra.

12. Reza Emami, Rymdteknik, Luleå tekniska universitet

Asteroider kan vara en guldgruva! Eller ja, just guld kanske det inte finns supermycket av men företag är intresserade av att utvinna bland annat metaller från asteroider. Karin träffar Reza Emami som forskar för att det ska bli verklighet en dag.

11. Marlene Andersson, Biokemist, Sveriges Lantbruksuniversitet

I framtiden kanske spindeltråd kan rädda ditt liv. Förhoppningen är att man ska kunna använda det i skottsäkra västar och för att odla hjärtceller. Karin träffar Marlene Andersson för att kika på konstgjord spindeltråd, sjunga och se om hon kan några spindelmannen-moves.

10. Susanne Aalto, Radioastronom, Chalmers tekniska högskola

Det blir galaxer, supermassiva svarta hål och dinosaurieliknelser när Karin träffar galaxdetektiven Susanne Aalto.

9. Lena Kautsky, Marinbiolog, Stockholms universitet

Karin träffar blåstångsexperten Lena Kautsky för att prata om tångens sexliv som styrs av månen. Hon får också matlagningstips och provsmakar den bruna ruskan.

8. Ulf Ellervik, Kemist, Lunds universitet

Våra celler pratar med varandra tack vare socker! Karin träffar Ulf Ellervik som vill hindra cancerceller från att kommunicera, så att de blir mindre farliga för oss människor. Dessutom har Karin ordnat så att Ulf får testa på sin barndomsdröm, att vara arkeolog i Egypten.

7. Anna Duberg, Hälsovetenskap, Örebro universitet

Det blir galaxer, supermassiva svarta hål och dinosaurieliknelser när Karin träffar galaxdetektiven Susanne Aalto.

6. Lars Karlsson, Omgivningsfysiolog, Karolinska Institutet

Varför kan damm vara livsfarligt på rymdstationer? Och varför finns det inga dammråttor där? Karin träffar Lars Karlsson för att prata om lungor, astronautselfies och överraska honom med en rymdfärd.

5. Robert Eklund, Fonetiker, Linköpings universitet

Har människor och katter ett eget språk? Jamar katter på dialekt? Och klarar du kattljudstestet? Karin träffar Robert Eklund för att prata om kattkommunikation och för att improvisationssjunga när han spelar på sin arkiluta.

4. Annika Waern, Människa-datorinteraktion, Uppsala universitet

Varför är det bra att leka? Hur forskar man på spel? Och vem vinner sten, sax, påse? Allt detta får du svar på när Karin träffar forskaren Annika Waern, dessutom botar hon en dödssjuk gammal man live!

3. Shervin Bagheri, Strömningsfysiker, Kungliga Tekniska Högskolan

Det finns inga släta ytor, i alla fall inte om man tittar tillräckligt nära! Karin träffar Shervin Bagheri som forskar på att skapa nya “håriga” ytor. Om de fungerar bra kanske de kommer göra det mer miljövänligt att åka flyga eller åka båt i framtiden.

2. Fredrik Bäckhed, Biolog, Göteborgs universitet

Karin träffar Fredrik Bäckhed som har fem frysar fulla med bajsprover på jobbet. Han undersöker hur tarmbakterier påverkar vår hälsa, kan de tex göra oss sjuka eller rent utav friska? Och hur klarar han utmaningen – att linda in Karin i tarm?

1. Kristy Beers Fägersten, Lingvist, Södertörns Högskola

Karin träffar Kristy Beers Fägersten som forskar på svordomar. Vad är egentligen så speciellt med fuck? Hur kan svordomar vara positivt? Och vem vinner världens läskigaste spel?!!

Ett potpurri av forskarintervjuer med Karin Gyllenklev.